Mediumsunie

Rider Waite Tarot

Het bekendste tarotdeck: het Rider Waite Tarot

Een tarotdeck is een specifieke set met tarotkaarten. Er zijn wereldwijd zeer veel verschillende tarotdecks ontwikkeld en verkrijgbaar. Sommige van deze decks zijn erg bekend, andere decks zijn minder bekend. Het meest bekende tarotdeck is het Rider Waite Tarot. Dit tarotdeck is tevens één van ’s werelds oudste tarotdecks. Ieder tarotdeck heeft zijn eigen kenmerken en bijzonderheden, zo ook het Rider Waite Tarot. In dit blog wordt dieper ingegaan op de oorsprong, de kenmerken en de opbouw van het Rider Waite Tarot.

De historie van het Rider Waite Tarot

Het Rider Waite Tarot vindt zijn oorsprong in het jaar 1909 en is dus al meer dan 100 jaar oud. De afbeeldingen op de kaarten zijn met de hand getekend door Pamela Colman Smith en het deck is samengesteld door William Rider en Arthur Edward Waite, door hem is ook de bij het Rider Waite Tarot horende handleiding geschreven. De naam van dit tarotdeck is dus ook tot stand gekomen vanuit de achternamen van de twee samenstellers van het tarot. In latere jaren zijn diverse opvolgende series van het Rider Waite Tarot uitgegeven, die in de basis vrijwel dezelfde opbouw hebben. Het Rider Waite Tarot is in de loop van de tijd een leidraad en basis geworden voor vele andere tarotdecks die in latere jaren zijn ontwikkeld. Je kunt het Rider Waite Tarot dus eigenlijk zien als de ‘grondlegger’ van de meeste hedendaagse tarotdecks. 

De kenmerken van het Rider Waite Tarot

Het Rider Waite Tarot kenmerkt zich met name door de vrij eenvoudige tekeningen op de tarotkaarten. Achter deze op het eerste gezicht simpele tekeningen gaat echter een wereld aan symboliek schuil, welke een diepere betekenis met zich meebrengt. In tegenstelling tot veel andere tarotdecks, zijn alle kaarten van het Rider Waite Tarot voorzien van een tekening, hetgeen het Rider Waite Tarot onderscheidt en hierdoor ook populair maakt omdat het hierdoor een zeer laagdrempelig en tot de verbeelding sprekend tarotdeck is.

Hoe is het Rider Waite Tarot opgebouwd?

Het Rider Waite Tarot bestaat in totaal uit 78 kaarten. Deze 78 kaarten zijn, zoals in veel andere decks, ingedeeld in twee categorieën: de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten, die ieder een eigen naam en nummer hebben. Enkele voorbeelden van kaarten uit de Grote Arcana van het Rider Waite Tarot zijn de Keizer, de Duivel en het Oordeel. De Grote Arcana is het belangrijkste onderdeel van het tarotdeck en tevens het deel dat de meeste symboliek bevat. De Grote Arcana staat symbool voor de diverse fases en veranderingen in de levensloop van een individu. Naast de Grote Arcana, bestaat het Rider Waite Tarot uit nog eens 56 kaarten, die samen de Kleine Arcana vormen. De kaarten binnen de Kleine Arcana verwijzen naar kleinere levenslessen of gebeurtenissen in het leven. Binnen de Kleine Arcana onderscheid gemaakt tussen vier subcategorieën, namelijk de staven, de zwaarden, de munten en de bekers. Ieder van deze subcategorieën bestaat uit 10 genummerde kaarten, die ook wel getalskaarten worden genoemd en 4 zogenaamde hofkaarten.