Mediumsunie

Hoe om te gaan met (langdurige) stress

Iedereen kent bepaalde stressvolle perioden in zijn of haar leven. Soms is dit van korte duur, maar soms ook van langere duur. Het ervaren van veel stress, kan grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en welbevinden. Het is dan ook niet goed om langdurig aan stress te worden blootgesteld. Merk je aan jezelf dat je te veel of te lang stress ervaart en heeft dit mentaal en lichamelijk een negatieve uitwerking op je lichaam? Grijp dan tijdig in om te voorkomen dat het je te veel wordt.

Vind de oorzaak

Soms is het vrij duidelijk wat de reden is van de stress die je ervaart, maar het kan ook zijn dat dit minder evident is. Het ervaren van stress kan namelijk ook door een combinatie aan factoren tot stand komen. Om jouw stressniveau omlaag te krijgen, is het allereerst belangrijk om de zogenaamde ‘stressoren’ te identificeren. Als je eenmaal weet welke oorzaak er aan de door jou ervaren stress ten grondslag ligt, kun je hier pas iets aan doen.

Pak de oorzaken van stress in je leven aan

Nadat je voor jezelf duidelijk hebt kunnen uitvinden, wat voor jou de belangrijkste stressoren zijn in je leven, kun je deze oorzaken gaan aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om bepaalde taken of bezigheden, die jou stress bezorgen, (tijdelijk) uit te besteden. Het is sowieso prettig om anderen om hulp te vragen. Het kan namelijk erg fijn zijn om niet langer het gevoel te hebben dat je ergens alleen voor staat. Bedenk je ook goed, waarom een bepaalde oorzaak zoveel stress bij jou opwekt en of je voor jezelf manieren kunt vinden om de door jou ervaren stress enigszins weg te nemen.

Ga in gesprek met anderen

Heb je het gevoel dat je er zelf niet meer helemaal uitkomt of lukt het je niet om de gevoelens van stress te verminderen? In dit geval kan het goed zijn hierover met iemand in gesprek te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een vriend of vriendin zijn, een familielid, maar ook een professional. Het kan een hoop verlichting geven wanneer je een objectieve blik krijgt op de problemen waar je zelf tegenaan loopt.

Bezoek een paragnost

Een andere mogelijkheid is om in gesprek te gaan met een paragnost. Een paragnost beschikt over paranormale gaven en is in staat om inzichten te geven, die anderen je niet kunnen geven. Paragnosten kunnen je zowel meer vertellen over de totstandkoming van jouw stressgevoelens als je op weg helpen in het verminderen van stress. Je kunt een paragnost ook bezoeken, wanneer je specifieke vragen hebt of moeilijkheden ervaart, waar je graag ondersteuning in zou willen. Door de informatie die een paragnost jou kan geven, zul je zelf beter in staat zijn om beslissingen te maken en zaken naast je neer te leggen, die jou onnodig stress bezorgen.